Ispiši ovu stranicu

Vježbaonička obuka (Tradicija učiteljstva u Petrinji)

Krajem XVIII. stoljeća vrši se šestomjesečna tečajna obuka za krajiške mladiće koji su zavoljeli učiteljski posao. Prvi poznati i zabilježeni tečaj u Petrinji održan je 1821. godine, a potom povremeno i četrdesetih i pedesetih godina XIX. stoljeća.

Od 1842. godine održavani su tromjesečni, zatim šestomjesečni i napokon godišnji pedagoški tečajevi. Ministarstvo za nauk i bogoštovlje Kraljevine Ugarske 14. prosinca 1855. godine izdaje reskript o ustroju dvogodišnjih učiteljišta. Dvogodišnji učiteljski tečaj počinje u Petrinji 1. listopada 1862. godine što je početak petrinjske učiteljske škole koja traje sve do 1965. godine. Istovremeno se vrši i praktična obuka učiteljskih pripravnika koja se u najstarijoj petrinjskoj školi odvija do danas. Najprije s učenicima petrinjske učiteljske škole, potom studentima Pedagoške akademije u Petrinji i danas sa studentima Učiteljskog fakulteta Zagreb, Odsjek u Petrinji.

Prva osnovna škola Petrinja s brojnim učiteljima mentorima već više od stoljeća i pol vrši značajnu zadaću u pripravi i osposobljavanju učiteljskih pripravnika.

Pročitano 3896 puta Posljednja izmjena dana Srijeda, 10 Prosinac 2014 11:36